Hoe kan ik goedkoop een traplift kopen?

Wanneer je op zoek bent naar een traplift, zullen de prijzen van de trapliften je vast al zijn opgevallen. Al heb je er echt een nodig, de prijzen vallen je ontzettend tegen. Je hebt al verschillende aanbieders bekeken en hebt misschien ook al een aantal offertes opgevraagd. Zelfs de goedkoopste optie blijft nog steeds een te groot bedrag. Je budget staat het misschien niet toe, wat heel vervelend is wanneer je de traplift hard nodig hebt. Hoe kun je toch plezier hebben van een traplift zonder dat je hier al teveel geld aan uit hoeft te geven?

Subsidies aanvragen

Er is een mogelijkheid om de traplift vergoed te krijgen. Hier moet je nog wel een eigen bijdrage voor betalen, maar dit is bij lange na niet zoveel geld als een volledig nieuwe traplift. Om een vergoeding te krijgen op de traplift moet je zorgen dat je een melding maakt bij de gemeente van een aanvraag. Je kunt een WMO-vergoeding aanvragen, wat staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Ook kun je een PGB, Persoonsgebonden Budget, opvragen.

WMO-vergoeding traplift

Een WMO-vergoeding is een vergoeding welke je krijgt toegewezen vanuit de gemeente. Hierbij krijg je hulp toegewezen in natura. De gemeente zal eerst controleren welke hulp je precies nodig hebt. Hiervoor gaan ze vaak een persoonlijk gesprek met je aan. Wat zijn je beperkingen? Welk budget heb je te besteden en krijg je hulp van je naasten? Welke middelen kunnen jou helpen in het dagelijks leven?

De gemeente zal jouw persoonlijke situatie beoordelen en op basis van deze beoordeling krijg je hulp toegewezen. Zo kan het zijn dat je hulp krijgt in het huishouden of medische hulpverlening, ook kun je een rolstoel of traplift toegewezen krijgen. Al deze middelen krijg je dus vanuit de gemeente. Je hoeft hier enkel een eigen bijdrage voor te betalen, de hoogte van deze bijdrage is afhankelijk van jouw woonomstandigheden en situatie.

Persoonsgebonden Budget

Een andere subsidie is het PGB. Dit budget is een geldsom welke je krijgt om te besteden aan hulpmiddelen. In tegenstelling tot het WMO, waarbij hulp enkel wordt uitgegeven in natura, krijg je dus een budget. Dit krijg je niet zomaar, je moet aan kunnen tonen dat je dit budget nodig hebt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je bepaalde hulpmiddelen maar af en toe nodig hebt, of dat je regelmatig een hulptaxi moet bestellen.

Trapliften van Marktplaats

Het aanvragen van een vergoeding is niet voor iedereen een mogelijkheid. Ook duurt deze aanvraag erg lang en kan het zijn dat je de traplift meteen nodig hebt. Op Marktplaats vind je particuliere aanbieders van trapliften, dit zijn mensen welke een traplift in huis hebben maar deze niet langer nodig hebben. Misschien is iemand volledig gerevalideerd of is er sprake van overlijden. Deze liften zijn vaak erg goedkoop, voor een paar honderd euro heb je al een traplift.

Let erop dat het vaak alleen de stoel is welke je tweedehands kunt kopen. De rail is meestal maatwerk, daar ieder huis anders is. Je kunt dus besparen op het totaalbedrag door een nieuwe rail te kopen in combinatie met een gebruikte stoel. Deze stoel is misschien niet helemaal naar je wensen, maar deze is wel betaalbaar. Ook dit kan erg belangrijk zijn.