Wanneer je wegens medische redenen een traplift vergoeding nodig hebt, is de kans groot dat je in aanmerking komt voor een WMO vergoeding. Dit scheelt natuurlijk een heleboel geld, daarom kan het zeker de moeite zijn om hier eens achteraan te gaan. Hoe werkt deze aanvraag precies? Wat moet je er zoal voor doen, en hoeveel tijd gaat er overheen? Op deze vragen geven we antwoord, zo weet jij precies wat je te wachten staat en wat je kunt verwachten van het gehele proces. .
Wat is een WMO vergoeding?
Het aanvragen van WMO vergoeding is nog niet zo eenvoudig als je denkt. WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning, deze wet is ontstaan voor het verbeteren van de levens van ouderen en mensen met een beperking. Dankzij de wet hebben deze groepen de mogelijkheid om thuis te blijven wonen. De wet ondersteunt de zorgsector. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wetgeving. Ze zijn hiermee verplicht om de doelgroepen te compenseren in het leven en hulp en voorzieningen te bieden welke het leven draaglijker maken.
Subsidie aanvragen voor een traplift vergoeding
Het aanvragen van deze subsidie is nog een hele klus. Door de aanscherping van de WMO wetgeving en van het persoonsgebonden budget is het lastiger om een traplift vergoeding te bemachtigen. Er zijn strengere regels verbonden aan het uitgeven van subsidies en het uitkeren ervan duurt vaak een hele tijd. Om een vergoeding te krijgen, moet je de volgende stappen ondergaan:
- Het krijgen van een doktersverklaring
- De aanvraag bij een loket indienen
- Goedkeuring verkrijgen
- Uitslag van de beoordeling afwachten
1. De doktersverklaring
Allereerst zul je ervoor moeten zorgen dat je de aanvraag voor een traplift vergoeding in gang kunt zetten. Dit kan alleen wanneer je bewijslast hebt. Je moet aan kunnen tonen dat je, wegens medische redenen, een traplift nodig hebt. De manier om dit te kunnen bewijzen is door een doktersverklaring te bemachtigen. Hierin verklaart jouw eigen huisarts dat je de voorziening nodig hebt om te kunnen leven, en dat je wordt beperkt doordat je er nog geen hebt. Dit tezamen met de handtekening van de dokter maakt dat je bewijs hebt en hiermee kun je de aanvraag in gang brengen.
2. Indienen bij de gemeente
Met het bewijs ga je naar jouw gemeente. Je kunt het bewijs indienen bij een loket en daar start je ook meteen je aanvraag. Je dient de aanvraag dus rechtstreeks in bij de gemeente. Hiervoor zul je een aantal persoonlijke gegevens moeten doorgeven en het een en ander moeten invullen, wanneer de aanvraag compleet is begint de beoordelingsperiode. Vaak heeft een gemeente een standaard meldingsformulier. De komende tijd zul je moeten wachten op reactie van de gemeente, ze nodigen je uit voor een persoonlijk gesprek.
3. Wachten op goedkeuring
De periode van beoordeling gaat in, je zult moeten wachten op de uitspraak. Er wordt besloten of je wel of geen recht hebt op de traplift subsidie. Het nadeel van deze periode is dat deze over het algemeen 6 tot 12 maanden duurt. Dit is natuurlijk behoorlijk lang wanneer je een grote behoefte hebt aan de lift, er is een kans dat je een jaar moet wachten eer dat je er een krijgt. Dit is dan ook een grote reden voor velen om er zelf een traplift aan te schaffen en de vergoeding te laten voor wat het is.
4. Uitslag van beoordeling
Na een lange periode van wachten en geduld krijg je eindelijk het verlossende antwoord. Er volgt een uitslag van de beoordeling en daarmee de toewijzing van de trapliftsubsidie. Mocht je een positieve uitslag hebben, wat eigenlijk voor de hand ligt wanneer je dokter een verklaring heeft getekend, dan moet je er wel rekening mee houden dat je geen vrije keuze hebt over de traplift.
Je hebt maar een beperkte inspraak over het soort lift dat in je huis wordt opgehangen. De gemeente bepaalt welke lift ze gaan ophangen, dit kan ook een gebruikte traplift zijn of een heel andere uitvoering dan jij voor ogen had. Je kunt ervan uitgaan dat je een standaard model zult krijgen. Hier is natuurlijk niets mis mee, ook deze modellen werken uitstekend. Het kan ook zijn dat je nog een kleine eigen bijdrage neer moet leggen voor de aanschaf van de nieuwe hulp in huis.