Home > Traplift vergoeding

Hoe krijg je een traplift vergoeding?

Wanneer je wegens medische redenen een traplift vergoeding nodig hebt, is de kans groot dat je in aanmerking komt voor een WMO vergoeding. Dit scheelt natuurlijk een heleboel geld, daarom kan het zeker de moeite zijn om hier eens achteraan te gaan. Hoe werkt deze aanvraag precies? Wat moet je er zoal voor doen, en hoeveel tijd gaat er overheen? Op deze vragen geven we antwoord, zo weet jij precies wat je te wachten staat en wat je kunt verwachten van het gehele proces. .

Wat is een WMO vergoeding?

Het aanvragen van WMO vergoeding is nog niet zo eenvoudig als je denkt. WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning, deze wet is ontstaan voor het verbeteren van de levens van ouderen en mensen met een beperking. Dankzij de wet hebben deze groepen de mogelijkheid om thuis te blijven wonen. De wet ondersteunt de zorgsector. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wetgeving. Ze zijn hiermee verplicht om de doelgroepen te compenseren in het leven en hulp en voorzieningen te bieden welke het leven draaglijker maken.

Subsidie aanvragen voor een traplift vergoeding

Het aanvragen van deze subsidie is nog een hele klus. Door de aanscherping van de WMO wetgeving en van het persoonsgebonden budget is het lastiger om een traplift vergoeding te bemachtigen. Er zijn strengere regels verbonden aan het uitgeven van subsidies en het uitkeren ervan duurt vaak een hele tijd. Om een vergoeding te krijgen, moet je de volgende stappen ondergaan:

  1. Het krijgen van een doktersverklaring
  2. De aanvraag bij een loket indienen
  3. Goedkeuring verkrijgen
  4. Uitslag van de beoordeling afwachten

1. De doktersverklaring

Allereerst zul je ervoor moeten zorgen dat je de aanvraag voor een traplift vergoeding in gang kunt zetten. Dit kan alleen wanneer je bewijslast hebt. Je moet aan kunnen tonen dat je, wegens medische redenen, een traplift nodig hebt. De manier om dit te kunnen bewijzen is door een doktersverklaring te bemachtigen. Hierin verklaart jouw eigen huisarts dat je de voorziening nodig hebt om te kunnen leven, en dat je wordt beperkt doordat je er nog geen hebt. Dit tezamen met de handtekening van de dokter maakt dat je bewijs hebt en hiermee kun je de aanvraag in gang brengen.

2. Indienen bij de gemeente

Met het bewijs ga je naar jouw gemeente. Je kunt het bewijs indienen bij een loket en daar start je ook meteen je aanvraag. Je dient de aanvraag dus rechtstreeks in bij de gemeente. Hiervoor zul je een aantal persoonlijke gegevens moeten doorgeven en het een en ander moeten invullen, wanneer de aanvraag compleet is begint de beoordelingsperiode. Vaak heeft een gemeente een standaard meldingsformulier. De komende tijd zul je moeten wachten op reactie van de gemeente, ze nodigen je uit voor een persoonlijk gesprek.

3. Wachten op goedkeuring

De periode van beoordeling gaat in, je zult moeten wachten op de uitspraak. Er wordt besloten of je wel of geen recht hebt op de traplift subsidie. Het nadeel van deze periode is dat deze over het algemeen 6 tot 12 maanden duurt. Dit is natuurlijk behoorlijk lang wanneer je een grote behoefte hebt aan de lift, er is een kans dat je een jaar moet wachten eer dat je er een krijgt. Dit is dan ook een grote reden voor velen om er zelf een traplift aan te schaffen en de vergoeding te laten voor wat het is.

4. Uitslag van beoordeling

Na een lange periode van wachten en geduld krijg je eindelijk het verlossende antwoord. Er volgt een uitslag van de beoordeling en daarmee de toewijzing van de trapliftsubsidie. Mocht je een positieve uitslag hebben, wat eigenlijk voor de hand ligt wanneer je dokter een verklaring heeft getekend, dan moet je er wel rekening mee houden dat je geen vrije keuze hebt over de traplift.

Je hebt maar een beperkte inspraak over het soort lift dat in je huis wordt opgehangen. De gemeente bepaalt welke lift ze gaan ophangen, dit kan ook een gebruikte traplift zijn of een heel andere uitvoering dan jij voor ogen had. Je kunt ervan uitgaan dat je een standaard model zult krijgen. Hier is natuurlijk niets mis mee, ook deze modellen werken uitstekend. Het kan ook zijn dat je nog een kleine eigen bijdrage neer moet leggen voor de aanschaf van de nieuwe hulp in huis.

Onze blogs

Een traplift verwijderen, hoe werkt dat?

Hoe demonteer je een traplift precies? Er komt een tijd dat de traplift niet meer [...]

Lees meer
Hoe kan ik goedkoop een traplift kopen?

Wanneer je op zoek bent naar een traplift, zullen de prijzen van de trapliften je [...]

Lees meer

Het Persoonsgebonden Budget

De WMO aanvraag is niet voor iedereen even ideaal. Een andere mogelijkheid tot het verkrijgen van een traplift vergoeding is het aanvragen van een PGB. Deze subsidie vanuit de overheid geeft een budget uit waarmee je zelf de benodigde zorg kunt aanschaffen. Je bent dus niet verbonden aan een uitkering in natura, je krijgt een persoonlijk budget welke je kunt investeren aan zorgvoorzieningen.

Je kunt een persoonsgebonden budget aanvragen wanneer je wegens medische redenen of ouderdom bepaalde zorg nodig hebt. Niet meer kunnen traplopen zonder dat het een gevaar is valt daar ook onder. Het lastige aan dit verhaal, is dat je moet kunnen aantonen dat je een budget nodig hebt in plaats van zorg in natura. Zonder bewijslast kun je dus geen PGB aanvragen. Er wordt gekeken naar inkomen en leefsituatie.

Nadelen van traplift vergoedingen

Er zijn dus heel wat voordelen te noemen voor het verkrijgen van een subsidie, maar er zijn ook zeker een aantal nadelen aan verbonden.

  • Het verkrijgen duurt een hele tijd
  • De regels zijn vrij streng
  • De vergoeding voldoet misschien niet aan je wensen
  • Weinig eigen inspraak
  • Je moet een eigen bijdrage betalen

Deze nadelen maken het zeker het overwegen waard, als je het zelf kunt financieren ben je een stuk sneller klaar en kun je zelf bepalen welke traplift je in huis wilt installeren.

Is het voor jou de moeite waard om een WMO vergoeding of andere subsidie aan te vragen? Dan moet je deze stappen zeker nemen. Uiteindelijk word je er alleen maar beter van. Ben je niet afhankelijk van een eventuele subsidie? Bekijk dan ook andere mogelijkheden. Je bepaalt zelf hoe je jouw traplift financiert, het gaat ten slotte om jouw gezondheid.