Home > Verschillende soorten trapliften

Er zijn verschillende soorten trapliften

Er zijn allerlei soorten trapliften op de markt te krijgen. Deze liften hebben allemaal eigen voor- en nadelen en de maten, vormen en prijzen kunnen enorm verschillen. Er is voor ieder fysiek probleem en iedere soort trap wel een model te vinden. Welke modellen er zoal zijn, hebben we overzichtelijk voor je op een rijtje gezet. Zo wordt de zoektocht naar een geschikte lift een stuk eenvoudiger! Bekijk de modellen en de verschillende functies ervan. Vanuit onze bevindingen vind je snel en eenvoudig een geschikte traplift.

Welke modellen zijn er?

Welke modellen er precies zijn, hebben we voor je op een rijtje gezet. Zo kun je direct zien welke jou aanspreekt en waar je precies naar moet kijken. De verschillende trapliften zijn als volgt beschreven:

  • Rechte trap
  • Smalle trap
  • Trap met bochten
  • Spiltrap
  • Rolstoelgebruikers (plateautraplift)

Soorten trappen

Traplift voor een rechte trap

De lift voor een rechte trap is een voordelige variant. Er hoeft dan ook niet met een bocht gewerkt te worden, wat de prijs van de traplift een stuk leuker maakt. Wanneer je deze soort gaat onderzoeken zul je al snel zien dat je minde kwijt bent dan voor andere trapliften. Deze is dan ook eenvoudig te installeren en ook sneller te maken. Je zult ze ook tweedehands goed kunnen vinden, omdat er minder maatwerk bij komt kijken dankzij de rechte lijnen. De prijs is natuurlijk ook afhankelijk van de lengte van je trap. Hoe langer de lift moet worden, hoe meer het zal kosten. Het installeren zal vrij snel gebeurd zijn. Binnen enkele uren kun je al genieten van je nieuwe aanwinst.

Een smalle trap

Heb je een smalle trap in huis? Dan zul je goed moeten kijken naar de mogelijkheden. Je wilt natuurlijk niet dat de hele trap geblokkeerd wordt, waardoor deze niet meer normaal gebruikt kan worden. Je zult dan ook rekening moeten houden met deze beschikbare ruimte. Er zijn allerlei mogelijkheden te bedenken om dit te doen. Zo kan de stoel zelf goed worden weggewerkt waardoor de standplaats ervan niet pal voor de trap is. Dankzij een bocht onderaan de trap bevindt de stoel zich ernaast en niet ervoor. Het railsysteem zal waarschijnlijk maatwerk moeten worden. Je kunt een hoop ruimte besparen door het rail zo dicht mogelijk bij de muur te plaatsen en deze ook constant vlak langs de muur te laten lopen. Ook heb je de mogelijkheid om een dunnere rail te kiezen. Hier komen uiteraard wel de nodige kosten bij kijken.

Onze blogs

Een traplift verwijderen, hoe werkt dat?

Hoe demonteer je een traplift precies? Er komt een tijd dat de traplift niet meer [...]

Lees meer
Hoe kan ik goedkoop een traplift kopen?

Wanneer je op zoek bent naar een traplift, zullen de prijzen van de trapliften je [...]

Lees meer

Een trap met bochten

Een trap met bochten vraagt vaak om maatwerk. Toch zijn er ook standaard trapliften te krijgen voor gedraaide trappen, ga dus goed op zoek voordat je met maatwerk begint. Wanneer je trap een bijzondere vorm heeft en afwijkt van de standaard maten, zul je er toch echt aan moeten geloven. Maatwerk is vaak duurder dan een standaard formaat welke direct te leveren is, het is dus zeker de moeite om eerst goed te kijken of je een standaard maat kunt gebruiken. De installatie is iets lastiger dan bij een rechte vorm, hierdoor zal deze dus iets langer duren en ook iets duurder uitvallen. De wenteltrap, een trap met alleen maar ronde vormen, valt ook gewoon binnen de mogelijkheden. Er zijn verschillende aanbieders welke deze vormen aanbieden, ga dus eens op onderzoek uit.

Plateautraplift voor rolstoelgebruikers

Rolstoelgebruikers denken vaak niet na over de toevoeging van een traplift, daar de standaard modellen vaak niet geschikt zijn. Juist deze groep mensen kan zoveel baat hebben bij de installatie ervan, er zijn dan ook allerlei constructies en modellen te krijgen waardoor het wel kan. Een speciale uitvoering voor mensen in een rolstoel is de plateaulift. De plateautraplift is letterlijk een plateau waar je met je rolstoel op kunt gaan staan. Het plateau is in te klappen en staat daardoor niet altijd in de weg. Deze optie klinkt spannend, maar het is heel veilig en werkt perfect. Je hoeft dus niet steeds van je rolstoel op de zitting te klimmen, je gaat er gewoon met de rolstoel zelf op en kunt boven gewoon verder bewegen in je rolstoel.